Rahsia Cara Buat Blog WordPress Dalam Masa 24 Jam

cara-buat-blog-wordpressBestkan kalau dapat travel sambil buat USD 1 juta macam lelaki mat salleh seperti yang tercatat dalam artikel yang lepas. Ini perjalanan mereka yang berjaya, dan kita mungkin hanya nampak cerita suka dan gembira sahaja. Hakikatnya tidak senang kalau nak senang ‘ yang bulat tidak akan datang bergolek yang pipih tidak akan datang melayang’

Cara buat blog wordpress masa mula-mula dulu  pun memang susah sikit, kena rajin baca dan ‘google’ maklumat yang dikehendaki dan semuanya guna kaedah percuma, maklumlah nak jimatkan bajet. Termasuklah dari bahan bacaan dan tips yang saya terima dari langgan email atau ‘newsletter’

Apa Kelebihan WordPress ni?

1.Kerana ia adalah percuma. Kos nak setup memang murah sahaja. Hanya domain dan plugin sahaja. Kecuali anda ingin langgan theme dan plugin yang premium seperti Elegenttheme atau pun StudioPress.Terdapat lebih daripada 2,600 ++ theme dan 31,000++ plugin percuma yang anda boleh study, modify dan jelajah ikut suka hati anda.

Disebabkan ia menggunakan open source, iaitu merupakan perisian milik komuniti. Dimana ia diselenggarakan oleh sekumpulan sukarelawan yang bergiat aktif untuk mengembangkan perisian ini.

Dengan menggunakan perisian ini anda merupakan sebahagian daripada komuniti. Anda boleh dapatkan suppot percuma, download percuma theme dan plugin. malahan anda juga boleh menyumbang kepada komuniti tersebut.

2,Mudah diguna dan dipejari. WordPress digunakan oleh berjuta-juta pengguna dan boleh dikatakan setiap hari terdapat pengguna baru yang menyertainya.Terdapat banyak artikel dan tutorial ditulis untuk tunjukkan  anda cara buat blog wordpress dengan lebih berkesan

wordpress

3.Terdapat banyak Theme dan Plugin. Beribu-ribu template percuma dan bersesuai yang anda boleh guna dan sesuaikan dengan blog anda. Sama ada dalam theme magazine, fotografi, portfolio mahupun e-commerce.

4.Mesra SEO. WordPress ditulis dengan kod yang membuatkan site anda menarik kepada enjin carian, iaitu hanya dengan pasangkan WordPress SEO plugin.

5.Mudah diuruskan. Ia terbina dengan kemudahan anda untuk mengemaskini theme dan plugin hanya melalui Admin Dashboard. Ia juga disertakan dengan notifikasi terkini sekiranya terdapat sebarang kemaskini.

6.Ia Selamat dan Terjamin.Anda boleh install plugin asas seperti Akismet dan WP Spam Free untuk keselamatan asas blog atau website anda. Atau anda boleh gunakan Sucuri untuk mengawasi sistem keselamata website anda.

7.Boleh mengendalikan pelbagai Jenis media. Menggunakan wordpress bukan setakat anda boleh memasukkan text, tetapi juga boleh menggendalikan imej, audio dan video. Ia juga boleh digunakan untuk menguruskan fail dan dokumen yang lain.

Kalau saya tanya panduan menggunakan video atau tulisan bergambar yang mana lagi senang anda nak ikut?

Yang Mana Satu? (sambil garu kepala)

Kalau saya, banyak rujukan adalah menggunakan panduan video, terutama yang berbahasa inggeris jadi dengan panduan video memang memudahkan berbanding menggunakan gambar dan artikel.

Kalau anda nak jadi mat salleh yang travell dan buat duit USD 1 juta anda mesti kena tererr dalam bahasa inggeris, kalau tidak jangan mimpilah. Di youtube pun banyak video berbahasa inggeris dan indonesia tentang cara buat blog worpress tetapi amat kurang dalam bahasa Malaysia.

Buat anda yang masih baru nak mula dan berjinak nak buat blog worpress, panduan video pantas ini boleh bantu anda. Saya dah langgan dan buat rujukan bila saya perlukan.

Apa Yang Ada Dalam Panduan Video Pantas?

Di datang kan dengan dashboard Panel dan dibahagikan kepada 6 module yang berasingan termasuk satu Bonus Percuma yang diberikan kepada mereka yang telah melanggan cara buat blog dengan video pantas ini.

 

cara-buat-blog-dengan-video.Module 1: Berkenaan dengan asas memulakan blog termasuklah kajian kata kunci dan produk.

Module 2: Panduan dan cara nak install domain, hosting dan perkara teknikal dan cara mengendalikannya.

Module 3: Cara pemasangan worpress dengan struktur yang terbaik dan mulakan post dan pages pertama anda.

Module 4: Cara nak install theme, plugin dan setting benda yang penting.

Module 5: Cara nak buat konfigurasi dengan worpress, plug in Jet pack, Gravatar, masukkan kod html kod dalam post atau entri dan cara pasang banner.

Module 6: Cara nak submit URL, ke yahoo, bing dan google, cara tarik trafik SEO, facebook dan beberapa cara lagi.

Bonus: Konfigurasi email dan idea buat duit dengan blog.

Semuanya sudah dikompilasikan menjadi satu. Bahasa yang mudah difahami…
Bila lagi nak mulakan blog pertama korang yang buat duit macam Mat Salih tu? Langkah beribu batu bermula dengan langkah pertama anda.

Bab cara buat blog sudah selesai, langkah seterusnya adalah perlunya memasukkan artikel atau konten untuk blog anda. Rahsianya dengan banyak kontent, maka banyaklah trafik.

Bagaimana saya buat artikel dan pow trafik dari google? Rahsianya adalah dari Teknik Power yang diajar guru saya.
Jom tengok Teknik Rahsia tu disini ==> Teknik SEO Power!

 

50 Comments

  1. Raihanah Ahmad September 30, 2015
  2. ohsempapa October 1, 2015
    • saniyunus October 1, 2015
  3. Oja Samid October 1, 2015
    • saniyunus October 1, 2015
  4. siti hazreen October 1, 2015
    • saniyunus October 2, 2015
  5. titan October 1, 2015
  6. suri October 2, 2015
    • saniyunus October 3, 2015
  7. Etuza October 2, 2015
    • saniyunus October 3, 2015
  8. Travelog Siti October 2, 2015
    • saniyunus October 3, 2015
  9. Noriza Rahman October 2, 2015
    • saniyunus October 3, 2015
  10. Ikhwan October 3, 2015
    • saniyunus October 3, 2015
  11. Dunia Zumal October 3, 2015
    • saniyunus October 3, 2015
  12. ikhwan October 3, 2015
    • saniyunus October 3, 2015
  13. paridahishak October 5, 2015
    • saniyunus October 5, 2015
  14. azimah mohd zainuddin October 5, 2015
    • saniyunus October 5, 2015
  15. abg jay October 5, 2015
    • saniyunus October 5, 2015
  16. Hero Borneo October 6, 2015
  17. arnie October 6, 2015
    • saniyunus October 6, 2015
  18. MDHAFiZ.NET October 10, 2015
    • saniyunus October 11, 2015
  19. Ibu Zarith October 12, 2015
    • saniyunus October 15, 2015
  20. sabree hussin October 13, 2015
    • saniyunus October 15, 2015
  21. akubiomed October 16, 2015
    • saniyunus October 16, 2015
  22. DLSL October 18, 2015
    • saniyunus October 19, 2015
  23. azrin October 19, 2015
    • saniyunus October 19, 2015
  24. Rossa Calla November 12, 2015
    • saniyunus November 12, 2015

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam

Blogged.my ping blog