Percutian Itu Memang Menyeronokkan!

bercuti-ke-korea-menyeronokkan

Credit: Quora.com

Percutian bermaksud berehat atau kebebasan dari tugas, perniagaan, atau aktiviti pekerjaan. Lain maksud macam tempoh yang dihabiskan dari rumah atau rekreasi yang mempunyai percutian yang menyenangkan dan menyeronokan di pantai. Kita perlu lah ambik time off dari kesibukan kerja sekali-sekala. Jadi ambil masa untuk pergi bercuti dengan keluarga kalau korang dah berkeluarga dan apa yang belum tu, pergilah bercuti dengan kawan-kawan supaya dapat mengeratkan lagi hubungan silaturahim dan mencipta memori yang indah dalam hidup korang.

Confirm korang takkan menyesal punya la. Tak kira lah kat mana pun korang nak pergi dan tak kira lah tempoh percutian korang tu, yang penting percutian korang ni betul-betul berbaloi. Kita boleh aje nak stay kat rumah masa hari bercuti tapi tak ke korang rasa tu macam rugi kan? Kita tiap-tiap hari dok rumah. Tiap-tiap hari dok menghadap dinding rumah, kipas, tv! Jadi pergi la beriadah atau tempat-tempat yang korang boleh habiskan masa cuti korang tu. Macam aku cakap tadi tak kisah la luar dari Malaysia ka dalam Malaysia ka asalkan kita try 😉

As for my case, last weekend, aku ambil keputusan untuk pergi bercuti dengan kawan aku. Kita orang decide untuk bercuti ke tempat yang boleh menenangkan fikiran aku dan yang menyeronokan. Jadi aku pilih untuk bercuti ke Korea Selatan. Kali ni hajat aku sampai gak. Aku terus buka site Traveloka untuk membeli tiket flight dan menempah bilik untuk penginapan di sana. Traveloka sememangnya site yang sangat mudah dan memberi harga diskaun yang sangat terbaik.

bercuti-ke-korea-dengan-traveloka

Mula-mula aku beli tiket flight dulu. Aku dah jumpa date yang sangat sesuai dengan waktu aku bercuti iaitu masa musim luruh. Memang cantik time tu. Pada musim, suhu tak sejuk sangat. Aku dah lama nak pergi Nami Island nak tengok daun-daun luruh macam dalam drama korea “Winter Sonata” tu. Berbalik kepada nak beli tiket flight tu, bila dah set date yang sesuai, aku tekan enter dan keluar semua jenis airlines dan harga tiket untuk ke sana. Pada masa tu aku usha Malaysia Airlines Promosi Terkini, harga tiket flight MAS murah sangat-sangat dan memang kena dengan bajet kita orang.

Lepas book tiket flight, aku cari bilik untuk penginapan kat sana. Terdapat pelbagai jenis tempat tinggal yang ada di Traveloka. Korang boleh pilih nak stay kat mana, hotel jenis apa yang korang nak, korang boleh tengok hotel yang paling murah, yang dekat dengan tempat2 menarik dan yang mempunyai view yang cantik. Aku pilih bilik di hotel yang dekat dengan Korean Subway sebab senang nak pergi mana-mana pun. Aku nak syorkan kat korang, di Korea, korang just naik subway aje, kerana subway sana memang sangat convenient. Dia orang dah sediakan petunjuk untuk para pelancong untuk tengok arah yang mereka nak pergi, kalau korang ikut betul-betul arah tu, confirm korang takkan sesat punya. Sebelum ke sana, kita orang dah study selok-belok subway kat sana.

bercuti-ke-korea-Namsan-Tower

Credit: Myeongdong.org

Bila bercuti ke Korea ni ada macam-macam tempat yang menarik yang korang harus tahu kalau korang nak pergi bercuti kat sana. Namsan Tower, tempat ni memang best. Untuk sampai kat tower tu, korang boleh pilih nak naik cable car, naik bas atau mendaki untuk sampai ke puncak tu. Bila sampai ja puncak, korang boleh tengok Bandar Seoul , memang cantik. Kalau korang ada bawa mangga besi tu, korang boleh lock kat situ kerana kat situ, orang selalu datang dan lock mangga untuk kenangan dia orang.

melancong-ke-korea-mangga-cinta

Credit: www.breakmystyle.com

bercuti-ke-korea-membeli-belah-di-myeongdong

Kalau siapa-saipa yang minat shopping barang-barang makeup, korang kena pergi ke Myeondong tu, kat situ boleh dikatakan macam syurga untuk orang-orang yang suka makeup. Pelbagai brand terdapat disitu. Setiap bangunan yang ada situ, semuanya terdapat kedai makeup. Dari facemask, scrub, lipstick, shampoo. Semua ada la. Kalau korang nak beli souvenir untuk bawa balik bagi kat family dan kawan-kawan, korang boleh pergi ke Namdaemun, kat situ, ada market yang menjual pelbagai jenis souvenir. Kalau kat sini, macam Petaling Street tu. Kat Namdaemun juga ada jual brooch yang cantik dan dorang pasang di situ juga. Butang baju melayu pun ada jual kat situ. Tshirt ‘I Love Korea’, topi, beg, kasut, seluar, kain untuk buat baju pun ada gak. aku beli kain cotton 4 meter untuk 4 pasang. 1 pasang tu harga dia dalam 10000 won (RM38.00). memang happening gila kat situ, kalau korang tak reti cakap Korea, korang jangan bimbang, peniaga-peniaga kat situ, dia orang boleh cakap Bahasa Melayu sikit dan korang boleh cakap Bahasa Inggeris gak, dia orang faham punya.

makanan-halal-bercuti-di-korea

Credit: Halaltrip.com

Kalau bercuti ke Korea tak try makanan dia orang memang tak sah. Tapi untuk orang Islam macam kita ni maybe susah sikit la tapi ada cuma kita kena la mencari sikit. Aku pergi ke Insadong makan Toppoki, memang sedap. Walaupun makan halal sikit tapi korang jangan risau, di Korea terdapat satu tempat tu nama dia Itaewon, di situ, makanan halal ada banyak terjual di kedai-kedai makan situ. Kat situ pun ada masjid la untuk kita solat. Di Itaewon, aku makan bibimbap. Memang sedap. Kimchi tu tak boleh kalau tak makan kan kalau kat korea ni. Di Nami Island, aku makan nasi campur sardine dan telur yang digaul dalam bekas besi makanan dia orang tu, sebelum makan, kita kena goncang dulu bekas tu untuk nasi, sardine dan telur tu bergaul.

tempat-menarik-di-korea-Nami-Island

Credit: Hanholiday.com

Memang puas hati dan menyeronokan. Ini lah yang aku cakap percutian itu menyeronokan. Kita bukan saja dapat pergi dengan orang yang kita sayang malah kita dapat belajar budaya tempat kita bercuti tu.  Bajet yang aku habis untuk bercuti ke Korea ni dalam RM 2000 je termasuk tiket flight dan sewa bilik sekali. Memang berpatutan dan berbaloi. Bukan aje dapat memori baru dalam hidup, tapi dapat belajar macam-macam benda baru. kita jangan lah stuck dengan satu kehidupan ja, kita harus explore untuk membuat hidup kita ni warna-warni.

 

16 Comments

  1. Noriza Rahman September 19, 2017
  2. Azwan September 19, 2017
    • saniyunus September 22, 2017
  3. Haidar September 20, 2017
    • saniyunus September 22, 2017
  4. jalan jalan September 22, 2017
    • saniyunus September 22, 2017
  5. Dedaun Comel October 2, 2017
    • saniyunus October 12, 2017
  6. raihanah October 4, 2017
  7. semakkini October 10, 2017
    • saniyunus October 12, 2017

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam

Blogged.my ping blog