Lelaki Ini Travel Seluruh Dunia Sambil Buat Duit USD1 Juta!

buat-duit-dengan-blog

Source:  http://onestep4ward.com

Percaya atau tak korang ni? Lelaki yang berumur 31 tahun ni travel ke seluruh dunia sambil buat income 1 juta. Apa yang beliau buat adalah buat duit dengan blog travel beliau. Setakat catatan ini beliau sudah menjelajah ke 156 buah negara. Korang boleh travel kat blog dia.

Siapa dia?
Jonnny Ward yang lahir di Ireland Utara, dan telah menamatkan pendidikan di peringkat Ijazah dari sebuah Universiti di London. Pernah bekerja sebagai kaunselor di kem musim panas di Amerika Syarikat dan pernah mengajar tutor Bahasa Inggeris di Thailand.

Tindakan drastik travel Johnny Ward berlaku selepas berhenti kerja dari sebuah syarikat yang menganjurkan persidangan korporat pada tahun 2009. Masa itu pun pendapatan beliau mencecah sehingga AUD 20,000 sebulan termasuk komisen. Walaupun beliau telah di ‘counter offer’ dengan gaji 2 kali ganda termasuk ditawarkan pasport Australia, tapi sebab dia tiada feel dalam pekerjaan tersebut, ia hanya bertahan untuk beberapa bulan sahaja.

Jadi faham-faham sahajalah selepas berhenti kerja dia adalah sedikit simpanan dan untuk menambahkan tabungan untuk projek travel ke seluruh dunia, beliau turut serta dalam projek penyelidikan perubatan di Hospital Ireland.

Bagaimana beliau mulakan projek gila beliau?
Pada tahun 2010 beliau beli tiket kapal terbang sehala ke Zimbabwe dalam keadaan kantung poket yang makin kering. Kebetulan pula masa tu akan berlangsungnya Piala Dunia.

Perjalanan beribu langkah bermula dari langkah yang pertama

Bermulanya Aksi Beliau.
Apa yang beliau lakukan adalah dengan menghabiskan beberapa bulan untuk menyediakan blog travel beliau, iaitu tempat dimana beliau mula buat duit dengan blog beliau sebelum pergi ke Piala Dunia tersebut.Dengan niat hanya nak catatkan segala aktiviti travel beliau. Pendapatan pertama beliau adalah 80 dollar itu pun melalui ruang pergiklanan, dari pendapatan pertama itu ia mengubah paradigma beliau. Wow ” ini mungkin boleh buat duit ni”

Tak Pandai Benda Teknikal Pun.
Walaupun kata laluan facebook selalu lupa, inikan pula bab-bab teknikal, apatah lagi konsep buat duit online yang tidak boleh beliau percaya boleh buat duit online.

aku pun dulu memang kosong pasal wordpres dan plugin apebagai ni

Bermulanya Empayar Beliau.
Dari pengalaman beliau membina blog OneStep4Ward.com, beliau kongsikan dengan menubuhkan syarikat media online Step4WardMedia.com yang menawarkan perkhidmatan membina laman web, kandungan dan menguruskan kan SEO khususnya travel blog. Syarikat beliau digerakkan secara maya dengan 4 orang ahli. Selepas 3 tahun syarikat tersebut sudah mula menjana USD1,000 sehari.

Rahsia Power SEO Terbongkar!

Bukan Senang Nak Jadi Senang.
Perkara yang pertama dilakukan beliau adalah dengan membuat pembelian tunai pangsapuri dua bilik tidur yang mengadap ke laut di Thailand, dimana beliau akan bersantai selama 3 bulan sebelum meneruskan projek travelnya..memang cool bukan? Selepas itu beliau membeli beberapa  hartanah di kota London untuk menambahkan lagi asset beliau.

Pesanan beliau tidak perlu membuat 1 juta, anda hanya bermula dahulu dengan $1 atau $10 atau $50. Kata beliau lagi tak kira apa yang korang rancang untuk buat duit online, mulakan buat duit dengan blog korang, walaupun tak masyuk lagi dengan blog itu. Sentiasa bersuara dan jadilah orang yang berautoriti dengan satu bidang itu.

Akibatnya yang terpaksa rela dia terima ialah bebas kewangan dan melakukan apa yang beliau mahu dan suka.

Korang macam mana ? Dapat tak sesuatu dari perkongsian ini?
Ini apa yang aku dapat:
1.Tidak semua itu tercapai dengan usaha satu hari.
2.Bila kita buat apa yang kita suka dan kita minat, hasilnya mesti lain macam.
3.Mulakan dengan berblogging.
4.Jadilah pakar atau authoriti dalam satu bidang.
5.Kongsikan dengan orang lain apa yang kita tahu.
6.Buat pelaburan untuk kembangkan aset atau jadi ada MSI (multi source income)
7.Untuk mulakan sesuatu bisnes itu tak semestinya perlu modal yang besar.

Jadi apa lagi teruskan apa yang korang minat dan suka dan jangan lupa kongsikan apa yang korang minat dan suka itu. Insyallah adakah rezeki korang.

Nak Belajar buat blog wordpress dengan Video? Klik sini!

Sumber: http://www.businessinsider.my

119 Comments

  1. Ikhwan August 30, 2015
    • saniyunus August 31, 2015
  2. anuar August 30, 2015
    • saniyunus August 31, 2015
  3. titan August 31, 2015
  4. siti hazreen August 31, 2015
  5. Uncle Zuan September 1, 2015
    • saniyunus September 4, 2015
  6. Noriza Rahman September 1, 2015
    • saniyunus September 4, 2015
  7. Daud September 2, 2015
  8. Daud September 2, 2015
  9. encikarman.com September 2, 2015
    • saniyunus September 4, 2015
  10. Travelog Siti September 2, 2015
    • saniyunus September 4, 2015
  11. rahimah majid September 4, 2015
    • saniyunus September 4, 2015
  12. abdfatah September 4, 2015
    • saniyunus September 11, 2015
  13. Nurul September 4, 2015
    • saniyunus September 18, 2015
  14. Oja Samid September 4, 2015
    • saniyunus September 11, 2015
  15. Raihanah Ahmad September 5, 2015
    • saniyunus September 15, 2015
  16. sabree hussin September 6, 2015
  17. Alongxp September 8, 2015
  18. Aretikz September 8, 2015
  19. azimah mohd zainuddin September 10, 2015
    • saniyunus September 15, 2015
  20. matt terengganu September 11, 2015
    • saniyunus September 15, 2015
  21. ohcikgu September 12, 2015
  22. Rani Ishak September 13, 2015
    • saniyunus September 15, 2015
  23. seri nian September 14, 2015
    • saniyunus September 15, 2015
  24. cheq eem September 14, 2015
    • saniyunus September 18, 2015
  25. Ibu Zarith September 14, 2015
    • saniyunus September 15, 2015
  26. Arif Luqman September 15, 2015
    • saniyunus September 15, 2015
  27. Belang tarung September 15, 2015
    • saniyunus September 18, 2015
  28. nikkhazami September 15, 2015
    • saniyunus September 18, 2015
  29. Hajar Shikin September 16, 2015
    • saniyunus September 18, 2015
  30. Hero Borneo September 16, 2015
    • saniyunus September 18, 2015
      • Hero Borneo September 22, 2015
        • saniyunus September 25, 2015
  31. Khairul Zamri September 19, 2015
    • saniyunus September 21, 2015
  32. Amy Munirah September 19, 2015
    • saniyunus September 21, 2015
  33. nurul aziyana September 19, 2015
    • saniyunus September 21, 2015
  34. zik September 20, 2015
    • saniyunus September 21, 2015
  35. imah September 20, 2015
    • saniyunus September 21, 2015
  36. imah September 20, 2015
    • saniyunus September 21, 2015
  37. Raihanah Ahmad September 22, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  38. onlajer September 22, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  39. Dwi Wahyudi September 22, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  40. ohsempapa September 23, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  41. Pendekar Berkuda September 24, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  42. Ley Sowt September 25, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  43. SuperNifz September 25, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  44. Ley Sowt September 25, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  45. topijerami September 25, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  46. Semakanspa September 25, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  47. nila anggraini September 25, 2015
    • saniyunus September 25, 2015
  48. Etuza September 25, 2015
  49. Etuza September 26, 2015
    • saniyunus September 29, 2015
  50. Tehr September 26, 2015
    • saniyunus September 29, 2015
  51. Abang Hasan September 27, 2015
    • saniyunus September 29, 2015
  52. SentiasaPanas September 28, 2015
    • saniyunus September 29, 2015
  53. akubiomed September 29, 2015
    • saniyunus September 30, 2015
  54. suri October 2, 2015
    • saniyunus October 3, 2015
  55. Dunia Zumal October 3, 2015
    • saniyunus October 3, 2015
  56. azrin October 19, 2015

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam

Blogged.my ping blog