Hanya 4 Cara Ni Boleh Buat Korang Lulus Exam PTD M41 November 2016

exam ptd

Berdebar-debar jantung calon-calon exam PTD November 2016 yang telah terpilih. Ada yang first time ambil exam PTD ni  dan ada yang dah beberapa kali. Dengarnya ada yang dah ambil exam sampai 6 kali.. Memang tekad sungguhkan..

Memandangkan jawatan PTD ini merupakan salah satu jawatan yang dikategorikan sebagai elit dan peluang yang besar untuk menjawat jawatan tinggi dipelbagai agensi kerajaan.

Tapi kalau korang tak gunakan salah satu cara ni korang mungkin gagal..

1.Mula study subjek-subjek berkaitan bila sahaja SPA buat pengumuman exam PTD. Basicly kalau korang rajin membaca surat khabar memang tiada masalah untuk jawab soalan ni. Kalau korang nak jadi topik yang akan keluar korang boleh buka surat khabar dari bulan lapan keatas.. Kenapa? sebab soalan exam SPA tentulah buat awal-awal kan. Takkan baru nak buat confirm topik yagn terbaru tak masuk lagi.. Bacalah bab pengetahuan am, daya menyelesaikan masalah dan matematik. Kalau korang yang biasa atau pernah ambil exam kerja kerajaan memang dah faham format soalannya.

2.Kumpulkan semua maklumat dan geng yang akan jawab soalan dan letakkan dalam group dan semua orang buat contribution untuk kumpul sebanyak makluamt yang boleh. Lepas tu study sama-sama dan exam sama-sama. Kalau boleh exam 10 orang sekali, mana tahu ada yang jawapan yang sama, boleh lah share nanti. Itu pun kalau korang punya tempat ada line internet yang laju. Tapi nasihat aku kalau korang exam sebelah menyebelah, jangan ingat soalan sama, setiap calon bila mereka login aje masa exam PTD nanti soalan akan reshuffle, jangan korang minta jawapan dari orang sebelah, dah confirm salah nanti. Tanya soalan dia sama tak dengan korang punya.

3.Cari rakan-rakan atau saudara mara yang free pada tarikh exam tu. Pastikan diaorang bukan calon exam PTD. Lepas tu korang invite diaorang kumpul pada hari exam PTD tu bersama laptop dan talian internet. Masa exam PTD nanti, anda jawab, mereka cari jawapan bersama anda pada laptop masaing-masing. Kiranya 1 kerta peperiksaan tapi jawab secara berkumpulan. Lastly step yang paling penting.. Selepas tamat exam PTD korang belanja diaorang makan Mee mamak + teh tarikh, sattlekan.

4.Dapatkan panduan lengkap exam PTD dari tim info kerjaya. Hafal dan hadamkan segala maklumat dan bersedia untuk exam PTD 23 haribulan nanti.

Korang rasa antara 4 cara ni yang mana cara yang terbaik untuk jawab exam PTD nanti ya?
Kalau korang memang last minute, first time attend exam PTD, totaly memang lost. Boleh dapatkan panduan lengkap Exam PTD edisi November 2016 yang telah membantu lebih dari 17,000 orang calon exam PTD sebelum ini. Berita buruknya ia akan ditutup pada 21 November 2016 pukul 11:59 malam.

Contoh Soalan Exam PTD M41 Vovember 2016

Contoh Soalan Exam PTD M41 Vovember 2016            Dibuka Dari 12 Nov ~ 22 Nov 2016

Daftar Sekarang

 

8 Tips Persediaan Exam PTD

1.Pilih lokasi bertujuan untuk sistem SPA assign lokasi server terdekat dengan calon untuk jawab exam PTD (bandwidth distribution)

2.Jangan keluar dari paparan jika dah habis jawab semua soalan. Tunggu sehingga masa tamat.

3.Pastikan komputer yang akan digunakan untuk jawab exam telah discan.Takut masa tengah jawab exam FUll SCAN berjalan, jawabnya hancuss

4.Gunakan browser yang telah di reset setting. Risau browser banyak add-on plugin @spyware jadikan akan lambat masa loading exam nanti.

5.Bersedia 15 minit lebih awal dan terus login, jangan last minute baru login.

6.Kalau soalan tak keluar pada paparan bukan masalah sistem @ server peperiksaan. selalunya pada connection ke service provider (statement SPA). Jadi pastikan talian internet korang stabil. Jangan guna hotpsot ya..

7.Gunakan masa sebaik-baiknya. Berdasarkan jumlah soalan, anda hanya ada 40 saat untuk setiap soalan. Jadi kalau stuck teruskan dulu dengan soalan lain. Ada 3 kategori soalan iaitu senang, sederhana dan susah. Rugilah kalau ada soalan senang yang lain tapi kita tak jawab, memang rugi sangat tak jawab. Bila ada masa extra baru ulang balik soalan yang tidak dijawab.

8.Study study study… Kalau banyak nota dan rujukan yang korang dah beli tapi kalau korang tak baca dan hadam, korang juga yang rugi..

Exam PTD

Sediakan Payung Sebelum Hujan

Semoga tips persediaan ini dapat membantu anda sedikit sebanyak dalam membuat persediaan exam PTD nanti. Salam kejayaan semoga tercapai cita-cita anda menjadi Pegawai Tadbir Diplomatik PTD M41.

10 Comments

  1. Noriza Rahman November 30, 2016
  2. Ikhwan December 7, 2016
    • saniyunus December 11, 2016
  3. titan December 11, 2016
  4. imnajmi December 26, 2016

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam

Blogged.my ping blog