Cara Buat Facebook Live Yang Awesome!

cara-buat-facebook-live-yang-awesome-fb-live.

Pada awal pendedahan Facebook Live hanya digunakan pada peranti mudah alih sahaja, tetapi sekarang, Facebook boleh disiarkan dari mana-mana peranti mudah alih atau komputer desktop.

Memang rugi sangat kalau korang tak ambil peluang untuk gunakan Facebook Live untuk roketkan bisnes korang. Ada yang dah guna ke? Cer komen sikit kat bawah?

Kepada mereka yang tidak pernah menggunakan Facebook Live boleh follow langkah dibawah untuk cara buat Facebook Live yang awesome!

Facebook Live Dengan Peranti Mudah Alih

Untuk bermula, keluar peranti mudah alih anda dan buka aplikasi Facebook.

Langkah 1: Pergi ke News Feed, dan ketik pilihan “Live”.

 

Anda juga boleh pergi secara langsung dari profil Facebook anda sendiri. Buka bar status dengan klik teks yang berbunyi “What’s on your mind?” Kemudian, pilih pilihan “Live Video” dari menu.

Langkah 2: Berikan akses Facebook ke kamera dan mikrofon anda apabila diarahkan.

Anda akan berhenti menerima arahan ini selepas kali pertama anda menggunakannya.

Langkah 3: Pilih tetapan privasi anda.

Jika anda mempamerkan branding, anda mungkin mahu menjadikannya  public, jika anda posting untuk personal anda mungkin suka untuk paparkan kepada friends anda sahaja. Sekiranya anda masih baru di Facebook Live ada baiknya jika mengujinya terlebih dahulu, atau ingin melihat hasilnya dahulu,  tukar tetapan privasi kepada “Only Me.” Anda boleh mencari pilihan “Only Me” dengan mengklik “More” dan skrol kebahagian bawah.

Langkah 4: Tulis Description yang menarik.

Beri siaran anda penerangan, yang akan muncul pada Suapan Berita orang seperti kemas kini status di atas video. Untuk mendapatkan orang yang sesuai, tulis tajuk menarik perhatian dan bantu mereka memahami apa siaran anda. Lihat contoh seperti dibawah.

Kredit Imej: Facebook

Langkah 5: Tag rakan anda, pilih lokasi anda, atau tambah aktiviti.

Ketik ikon di bahagian bawah skrin anda untuk tag orang yang berada dalam video Facebook Live, tambahkan lokasi dari tempat anda atau berkongsi apa yang anda lakukan semasa siaran. Sentuhan ini boleh menambah personal touch yang lebih kepada video anda, meningkatkan capain, dan membuatkan orang lebih selesa bersama anda.

Langkah 6: Sediakan pandangan kamera anda.

Sebelum anda klik “Go Live,” pastikan kamera anda menunju ke arah yang anda mahu. Latar belakang skrin persediaan anda akan menunjukkan kepada anda apa yang dilihat oleh kamera anda. Sekiranya anda ingin menukar pandangan kamera selfie atau sebaliknya, hanya klik ikon anak panah berputar di penjuru kanan sebelah atas skrin anda.

Video itu akan menjadi persegi, jadi tidak kira sama ada anda memegang peranti mudah alih anda secara menegak atau mendatar.

Petua Power: Anda boleh memilih jika anda mahu imej itu secara mendatar atau menegak juga. Klik magic wand ikon di sudut kanan atas skrin anda, kemudian kelik ikon tools di bahagian bawah skrin anda untuk filem dari paparan yang berbeza atau untuk menyesuaikan kecerahan video.

Langkah 7: Tambah kanta, penapis, atau menulis dan lukis ke video anda.

Ketik ikon magic wand di sudut kanan atas skrin anda, dan pilih jika anda mahu menambah kanta ke wajah anda, tukar penapis kamera, atau tulis atau lukis untuk membuat video lebih aneh.

 

Langkah 8: Klik butang “Go Live” biru untuk mulakan siaran.

Sebaik sahaja anda mengkliknya, Facebook akan memberi anda countdown – “3, 2, 1 …” – dan kemudian anda akan live. Sebaik sahaja anda mula streaming, video live anda akan muncul dalam News Feed anda – dan News Feed lain – seperti mana-mana pos lain.

Siaran anda boleh sampai 90 minit. Perlu diingat bahawa semakin lama anda menyiarkan, lebih ramai orang yang nampak melalui News Feed mereka di Facebook akan terserempak pada live video anda.

Langkah 9: Berinteraksi dengan penonton dan pengulas.

Untuk memastikan penonton anda terlibat, dorong mereka untuk berinteraksi dengan live video  anda (yang akan membantu ranking anda dalam News Feed orang lain). Anda juga boleh berinteraksi dengan mereka berdua dengan bercakap terus kepada mereka dalam video anda dan, jika anda mahu, dengan orang lain memberi respons dengan memberikan komen dari desktop mereka.

Di manakah anda boleh melihat komen-komen ini? Semasa anda menyiarkan, anda akan melihat masa berlalu di sebelah kiri atas bersama bilangan penonton, dan komen akan dipaparkan secara langsung di bahagian bawah suapan anda. Mereka akan muncul dalam susunan kronologi terbalik, seperti di Twitter, jadi perlu diingat bahawa yang lebih awal mungkin lebih jauh.

Kredit Imej: Facebook News Room

Nota: Anda juga boleh menyekat penonton semasa penyiaran secara langsung dengan mengetik gambar profil bersebelahan dengan ulasan penonton dan kemudian mengetik “Blok.” Anda juga boleh melakukan sebaliknya kepada orang yang anda telah sekat sebelumnya ini juga.

Langkah 10: Klik “Finish” untuk menamatkan siaran.

Sebaik sahaja anda melakukan ini, video akan kekal pada Timeline atau Page anda seperti mana-mana post video yang lain.

Langkah 11: Siarkan jawapan anda dan simpan video tersebut ke roll kamera anda.

Sebaik sahaja anda selesai siaran anda, anda akan lihat skrin seperti dibawah. Button biru tersebut membolehkan anda memaparkan video tersebut kepada orang lain walaupun anda sudah berhenti dari broadcasting.

Butang download di bahagian atas sebalah kiri membenarkan anda membuat simpanan salinan video ke peranti mudah alih anda.

Langkah 12 : Selesai

Sebenarnya anda boleh sahaja kembali kepada Timeline atau Page anda untuk membuat ubahsuai butiran description, privasi atau memadam video tersebut seperti posting facebook yang lain. Simplekan!

Okey lepas ni boleh terus Facebook Live. Harap-harap cara buat facebook live ni dapat membantu anda kembangkan bisnes anda serba sedikit ya! Peace Yo!

Ada Masalah? Malu-Malu Kucing Nak Facebook Live 🙂 ? Boleh guna Cara Sempoi Untuk Facebook Live!

 

Kredit: https://blog.hubspot.com

28 Comments

  1. rabiahtul July 30, 2017
    • saniyunus August 15, 2017
  2. zik July 30, 2017
    • saniyunus August 15, 2017
  3. Hairul HIssam July 31, 2017
    • saniyunus August 15, 2017
  4. mrhanafi August 1, 2017
    • saniyunus August 15, 2017
  5. titan August 7, 2017
    • saniyunus August 15, 2017
  6. aziana August 9, 2017
    • saniyunus August 15, 2017
  7. aziana August 10, 2017
    • saniyunus August 15, 2017
  8. Naimah Wahab August 12, 2017
    • saniyunus August 17, 2017
  9. raihanah August 15, 2017
    • saniyunus August 15, 2017
  10. Syakilla Azam August 16, 2017
  11. Dedaun Comel August 18, 2017
    • saniyunus August 22, 2017
  12. Rose Face Serum Zeeta August 20, 2017
    • saniyunus August 22, 2017
  13. ira August 20, 2017
    • saniyunus August 22, 2017
  14. JMR August 22, 2017
    • saniyunus August 22, 2017

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam

Blogged.my ping blog