20 Perkara Pasal SHOPIFY Yang Anda Perlu Tahu!

Shopify

Tahukah anda salah satu top 5 perisian ecommerce yang digunakan oleh ramai usahawan online secara global adalah Shopify. Menurut review yang dikeluarkan oleh PC Mag untuk tahun 2015 meletakkan Shopify diranking yang kedua.

PC-Mag-Review

Berikut merupakan 20 perkara yang anda perlu tahu pasal Shopify, supaya anda lebih faham dan kenal sebelum menggunakkannya. Mari kita lihat.

1.Apa Shopify lakukan?

Shopify adalah penyelesaian e-dagang lengkap yang membolehkan anda untuk menetapkan sebuah kedai online untuk menjual barang-barang anda. Ia membolehkan anda menyusun produk anda, menyesuaikan kedai  anda, menerima bayaran kad kredit, mengesan dan bertindak balas terhadap perintah – semua dengan beberapa klik tetikus.

2.Bagaimana untuk memasang Shopify?

Shopify adalah perisian e-dagang berasaskan web. Ini bermakna tidak ada pemasangan yang diperlukan dan ia berfungsi dengan semua sistem operasi (termasuk Windows dan Mac OS)! web host Shopify supaya anda tidak perlu bimbang tentang memasang, menaik taraf dan mengekalkan mana-mana pelayan perisian atau web.
3.Apa yang saya perlukan untuk mula menjual?

Semua yang anda perlu menjual produk dalam talian adalah Shopify, sesuatu untuk anda menjual dan kad kredit untuk membayar untuk kedai online anda (apabila anda telah selesai percubaan percuma anda).

4.Bolehkah saya menggunakan nama domain saya sendiri dengan Shopify?

Ya! Cara yang paling mudah untuk melakukan ini adalah untuk mendaftar domain menggunakan Shopify. Log masuk ke Shopify, pergi ke Online Store> Domain di admin kedai anda untuk mendaftar domain.
Shopify juga mengintegrasikan dengan laman web yang sedia ada atau nama domain yang berdaftar dengan pembekal lain. Tanya pendaftar domain anda untuk menuding domain atau subdomain anda kepada pelayan Shopify. Untuk maklumat lanjut klik di sini.

5.Negara-negara dan mata wang yang boleh digunakan dengan Shopify?

Shopify bekerja di hampir setiap negara dan mata wang. Ia adalah bergantung kepada gerbang pembayaran yang anda gunakan. Klik di sini untuk senarai gerbang pembayaran Shopify bekerja dengan.

6.Bahasa apa yang disokong oleh Shopify?

Stor yang e-dagang, checkout, komunikasi e-mel, dan lain-lain, sebuah kedai boleh dalam mana-mana bahasa. Antara muka pentadbiran sebuah kedai adalah dalam bahasa Inggeris.

7.Adakah saya perlu menjadi seorang pereka / programmer untuk menukar reka bentuk kedai saya?

Tidak sama sekali! Shopify datang penuh dengan lebih 100 template pra-direka indah yang anda boleh memohon untuk kedai e-dagang anda. reka bentuk baru yang ditambah setiap masa supaya anda sentiasa boleh menyimpan kedai online anda kelihatan segar! Anda boleh menyesuaikan rupa kedai anda dengan antara muka grafik yang mudah untuk digunakan.

8.Apakah Liquid?

Liquid adalah bahasa template e-dagang yang digunakan oleh Shopify. Ia ditulis sebaris dengan HTML tema anda dan membolehkan anda memaparkan kandungan kedai anda tetapi anda lihat patut. Anda boleh mendapatkan maklumat lanjut tentang menggunakan cecair lebih di Dokumentasi Shopify itu. Liquid adalah perisian sumber terbuka, bermakna sesiapa sahaja boleh menyumbang kepadanya.

9.Di mana saya boleh membincangkan tips dan teknik dengan pengguna Shopify lain?

Anda boleh mendapatkan nasihat daripada pengguna Shopify lain dan berkongsi tips e-dagang anda dan helah dalam forum Shopify. Forum penuh dengan pemilik kedai yang berpengalaman dan pereka yang tidak sabar-sabar untuk membantu satu sama lain, dan pasukan pembangunan Shopify kerap menyumbang kepada perbincangan.

10.Di mana saya boleh mencari tutorial dan panduan?

Shopify mempunyai Manual besar di mana anda boleh mencari tutorial terperinci dan panduan untuk laman web e-dagang anda. Kandungan yang terdapat dalam Manual Shopify adalah usaha bersama antara pasukan pembangunan Shopify dan pengguna seperti anda. The Shopify Support Center mempunyai lebih teknikal penyesuaian tutorial disediakan.

11.Apa yang saya lakukan apabila saya membuat pesanan?

Selepas anda mendapat pemberitahuan perintah baru melalui e-mel, RSS, atau mesej teks mudah alih, anda akan log masuk ke akaun anda dan lihat skrin butiran perintah itu. Jika anda perlu untuk mendapatkan lebih banyak maklumat daripada pelanggan anda, anda boleh menghantar mereka hak e-mel dari dalam Shopify. Kemudian pakej sehingga perintah itu, hantar ke alamat penghantaran yang diberikan, maka menandakan perintah itu sebagaimana ia dihantar dalam Shopify untuk mengesan sesuatu. Jika pemproses pembayaran anda ditetapkan secara berasingan memberi kuasa dan kemudian menangkap dana, anda mempunyai kawalan ke atas berapa banyak wang yang dipindahkan selepas perintah itu diletakkan dan anda boleh mengikuti amalan perniagaan dalam talian yang terbaik dengan hanya melengkapkan transaksi apabila anda menghantar pesanan.

12.Bolehkah saya mendapatkan orang lain untuk menjaga penghantaran?

Ya! Shopify mengintegrasikan dengan perkhidmatan e-dagang memenuhi sama seperti dengan gerbang pembayaran. Buat masa ini kami menyokong Fulfillment oleh Amazon, Shipwire dan Rakuten Super Logistik dan akan menambah perkhidmatan daripada lebih banyak syarikat di masa akan datang. Hanya menghantar penghantaran pukal setiap sekali-sekala untuk pembekal memenuhi anda, dan Shopify boleh membiarkan mereka tahu setiap kali suatu perintah datang dalam bahawa mereka perlu untuk kapal.

13.Apakah kaedah pembayaran boleh pelanggan saya digunakan?

Kebanyakan pemilik kedai Shopify menerima bayaran kad kredit tetapi anda boleh menawarkan lebih banyak pilihan seperti Cash on Demand, Kiriman Wang, dan lain-lain Shopify mengintegrasikan dengan banyak perkhidmatan pemprosesan pembayaran yang berbeza, dan banyak lagi sedang ditambah sepanjang masa. Hanya memberi Shopify butiran sebaik sahaja anda telah menyediakan akaun dengan salah seorang daripada mereka.

14.Apakah yang dimaksudkan dengan Merchant Account?

Setiap pembayaran yang dibuat dengan kad kredit melibatkan pemindahan dana ke akaun saudagar, yang seorang pedagang (iaitu anda) memegang terus dengan bank. saudagar mempunyai tanggungjawab sepenuhnya ke atas urus niaga yang berlaku dengan akaun mereka, dan setiap bank mempunyai terma sendiri perkhidmatan yang kepadanya akaun pemegang mesti mematuhi. Jika anda ingin menerima bayaran kad kredit melalui kedai Shopify anda, anda akan memerlukan sama ada akaun saudagar anda sendiri atau perkhidmatan pemproses pembayaran pihak ketiga seperti PayPal.

15.Apakah maksud Payment Gateway?

Payment Gateway e-dagang adalah perkhidmatan yang membenarkan pembayaran kad kredit dan proses mereka dengan dengan merchant account pengguna. Selalunya, merchant account dan Payment Gateway ditubuhkan dalam satu proses melalui syarikat yang sama.

16.Apa yang dikatakan “pemproses pembayaran pihak ketiga”?

A pemproses pihak ketiga seperti PayPal membolehkan anda menerima pembayaran dalam talian tanpa akaun saudagar anda sendiri. Sebaliknya, mereka membolehkan anda menggunakan merchant account mereka di bawah syarat-syarat perkhidmatan yang sama, biasanya dengan persediaan yang sangat sedikit diperlukan.

17.Apa yang dikatakan “pemproses pembayaran pihak ketiga”?

A pemproses pihak ketiga seperti PayPal membolehkan anda menerima pembayaran dalam talian tanpa akaun saudagar anda sendiri. Sebaliknya, mereka membolehkan anda menggunakan akaun saudagar mereka di bawah syarat-syarat perkhidmatan yang sama, biasanya dengan persediaan yang sangat sedikit diperlukan.

18.Berapa kos Shopify?

Mendapatkan persediaan dalam beberapa minit dengan percubaan percuma 14 hari kita. Selepas percubaan anda telah tamat tempoh, kami mempunyai beberapa pelan harga untuk anda untuk dipilih untuk sesuai dengan yang terbaik saiz dan jenis perniagaan anda.

19.Bagaimana saya boleh membayar?

Anda akan memerlukan Visa, MasterCard atau American Express membayar untuk kedai online anda.

20.Bagaimana saya akan ditaksir?

Laman web e-dagang anda akan mengeluarkan invois untuk setiap 30 hari, melainkan anda telah prabayar untuk pelan tahunan. Kami akan menghantar pemberitahuan e-mel dengan pautan kepada invois yang menyenaraikan sebarang bayaran yang dikenakan bagi tempoh bil ini. Kad kredit anda akan dikenakan secara automatik untuk sebarang bayaran yang dikenakan, tetapi anda sentiasa mempunyai peluang untuk memberitahu kami mengenai yuran transaksi yang dikenakan bagi pesanan yang anda telah diletakkan untuk tujuan ujian dan sebagainya.

Jadi anda sudah faham serba sedikit tentang Shopify dan bagaimana ia boleh bantu buat duit macam lelaki ini buat RM400,000 dalam masa 2 bulan sahaja. Tapi aku beritahu siang-siang serius ia bukan kerja senang…. Sebab hasilnya pun tak boleh buat kita senang duduk..heh..heh

Kalau anda yang ada masalah bahasa untuk mendapatkan panduan nak setting kedai Shopify ni anda boleh dapatkan Panduan Shopievo yang dihasilkan oleh 3 orang anak muda tempatan untuk membantu usahawan menerobosi pasaran antarabangsa.

 

14 Comments

  1. titan March 16, 2016
    • saniyunus March 18, 2016
  2. Ibu Zarith March 17, 2016
    • saniyunus March 18, 2016
  3. Raihanah Ahmad March 17, 2016
    • saniyunus March 18, 2016
  4. sabree hussin March 20, 2016
    • saniyunus March 20, 2016
  5. Agustina April 6, 2016
    • saniyunus April 14, 2016
  6. Once Kim April 9, 2016
    • saniyunus April 14, 2016
  7. Noriza Rahman April 18, 2016
    • saniyunus April 19, 2016

Leave a Reply

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam

Blogged.my ping blog